Wasbare luiers huren? Huren is het nieuwe hebben!

Van 14 tot en met 18 januari is het de Week van de Circulaire economie. “In een circulaire economie bestaat geen afval. Het afval is ook gelijk de grondstof voor nieuwe producten”, vertelt Annika Huizinga van Luierotheek ‘De Groene BillenBode’. Met het verhuren van wasbare luiers levert Annika een bijdrage aan een economie waar grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

Geen afval, dat klinkt als de ideale wereld!
De praktijk blijkt helaas weerbarstiger. Op dit moment leven we in een lineaire economie. We gebruiken grondstoffen om een product te maken en na gebruik gooien we het product weg. Tijdens de Week van de Circulaire economie staan we erbij stil dat dit ook anders kan; zoals door het huren van wasbare luiers.

Een voorbeeld?
In Rotterdam kennen ze het initiatief Rotterzwam. Een groep ondernemers verzamelt al het koffieafval uit de horeca. Dit wordt gebruikt als groeimiddel voor champignons. Ook wordt er steeds vaker kleding verhuurd zoals de spijkerbroeken van Mudjeans of kinderkleding bij Cribster of Huulaloop.

Is huren hip?
Huren is het nieuwe hebben! Vanuit die gedachte ben ik ruim een jaar geleden de Groene Billenbode gestart. Voor de productie van was wasbare luiers zijn veel grondstoffen en arbeid nodig. Door het verhuren van de luiers wordt ook hierop bespaard. Wanneer je wasbare luiers koopt gebruik je de luiers een paar maanden tot je kindje toe is aan een volgende maat. Daarna worden de luiers opgeborgen voor een eventueel volgend kindje. Bij mij liggen de luiers nooit werkeloos in de kast. Door de luiers te verhuren zijn er dus minder wasbare luiers nodig om hetzelfde aantal kindjes te kunnen bedienen.

Er bestaat een levendige markt voor tweedehands wasbare luiers op internet
Dat klopt, en het is ook goed om wasbare luiers te verkopen voor een tweede ronde. Van luiers die je op Marktplaats koopt weet je nooit hoe lang ze in de kast gelegen hebben. Op een gegeven moment vergaat het elastiek en de waterdichte laag. Bij huurluiers weet je zeker dat je schone en lekvrije luiers in huis haalt.

Met kopen ben je uiteindelijk wel goedkoper uit!
Een simpel rekensommetje laat inderdaad zien dat je wat meer kwijt bent als je de hele luierperiode huurt. Daar staat tegenover dat je bijdrage aan een groenere wereld aanzienlijk groter is! Daarnaast ben je heel flexibel. Je kunt bij mij kiezen uit verschillende modellen. Je huurt de luiers die op dat moment bij je kindje passen. Toch liever een ander model? Je ruilt eenvoudig om. En dan krijg je daar ook nog advies bij!

En toch nog even over het recyclen van wegwerpluiers
Dat is echt een reclamestunt! Bij recycling gaat het erom dat je weer een gelijkwaardig product maakt. Zoals van glas weer nieuw glas wordt gemaakt. In een wegwerpluier zitten zoveel lagen. Daar kan je nooit meer een nieuwe luier van maken. De luiers worden in een industriële vergister afgebroken. Van de reststromen worden nieuwe producten gemaakt, zoals bankjes voor in een park, maar nooit weer een nieuwe luier. Luierrecycling is dus niet te vergelijken met de milieubesparing die wasbare luiers opleveren.

Belanden de afgedragen wasbare luiers alsnog in de afvalbak?
Omdat de Groene BillenBode pas een jaar bestaat is dit nog niet eerder aan de orde geweest. Ik denk eraan om de oude luiers naar de kledingrecycling te brengen, zodat er weer nieuwe garen van de stof gemaakt kunnen worden. Hier ga ik mij het komend jaar eens in verdiepen.

 

Tijdens de Week van de Circulaire economie is Annika twee dagen te vinden bij Conceptstore Kersvers in Gouda aan de Lange Groenendaal 66. Op woensdag 16 januari om 10.00 uur en zaterdag 19 januari om 10 en 14 uur kun je aanschuiven met al je vragen over wasbare luiers. Ook mag je wasbare luiers uitproberen op je eigen kindje! Meld je wel even aan via sanneke@kersversgouda.nl

 

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

<-- Whatsapp Service