Ben jij al bekend met meiplasticvrij? De maand mei staat in het teken van plastic. Of eigenlijk, het leven zonder plastic. Zero Waste Nederland heeft de #meiplasticvrijchallenge uitgeschreven, en de Luierotheek heeft daar gehoor aan gegeven. Onze producten kunnen namelijk allemaal in de wasmachine, en zijn daarmee een prima alternatief voor wegwerpproducten die vol plastics zitten! Plastic dat allemaal maar 1x gebruikt wordt, en daarna zo de prullenbak in gaat.

Plasticvrije alternatieven

Gelukkig zijn er plasticvrije alternatieven. Hier zet ik gelijk even een kanttekening bij: het gaat om single-use plastic vrije alternatieven. Daar bedoel ik mee dat de wasbare alternatieven wel plastic bevatten, maar dat deze keer op keer herbruikbaar zijn. Plastic heeft namelijk de fijne eigenschap dat het vocht en vuil tegen kan houden… Dus we kunnen niet zonder, maar we kunnen wel met heeel veeel minder plastic toe dan we gebruiken in alle wegwerpartikelen.

Op welke manier doen wij mee met de meiplasticvrij challenge?

Deze maand zetten wij elke week een product in de spotlights, met achtergrondinformatie, tips en een leuke korting. Zodat jij thuis ook mee kan doen met de #meiplasticvrijchallenge!

Week 4: billendoekjes

Wegwerpbillendoekjes bestaat uit velletjes papier- of bamboeviscose , gedrenkt in een mix van water of olie met parfums en stoffen die de doekjes lang houdbaar maken. Deze stoffen heb je liever niet op de huid van je kindje! Bovendien is ieder setje van 40-60 wegwerpdoekjes is verpakt in plastic. Eeuwig zonde! Want zowel de doekjes als de verpakking beland na gebruik in de prullenbak…

Gelukkig zijn er wasbare billendoekjes! Lapjes biokatoen van 15×15 centimeter, die je met water en eventueel een druppel billendoekjesolie klaarmaakt in een bakje. Na gebruik gaan de doekjes in de wasmachine. Je wast ze eenvoudig mee met de wasbare luiers, of met de handdoekenwas.

Je schaft 1x een set billendoekjes aan, en hebt er jaren plezier van! Dat is makkelijk besparen 🙂

Deze week ontvang je 10% korting op alle billendoekjes, ook op de sets!

Week 3: zwemluiers

De wegwerpzwemluier, je kent ze wel. Per 10 of 12 verpakt in plastic, veel te duur, maar meestal wel verplicht als je met je kleintje wilt gaan zwemmen. Wist je dat en zwemluier niets absorbeert? Het enige wat een wegwerpzwemluier doet, is bij een ongelukje de ontlasting binnenboord houden… En na afloop gooi je die veel te dure plastic wegwerpzwemluier zo in de prullenbak. Eeuwig zonde…

Precies datzelfde doet een wasbare zwemluier ook! Bovendien heeft de wasbare variant allemaal schattige printjes, dus is een extra zwembroek niet meer nodig 🙂 . Na een ‘ongelukje’ in het zwembad, maak je de zwemluier eenvoudig open met de drukknoopjes aan de zijkant. De ontlasting gooi je in het toilet, de luier spoel je onder de koude kraan af als dat nodig is, en je kunt weer verder zwemmen. Easy peasy!

Deze week koop je een Blumchen of Imse Vimse zwemluier met 10% korting!

Week 2: Wasbare wattenschijfjes

Grote kans dat er wattenschijfjes in je badkamer hangen, in een plastic verpakking, aan een touwtje aan de spiegel. Zo zag mijn badkamer er wel altijd uit 😉 . Wattenschijfjes bestaan uit plat geperste watten, gemaakt van katoen. Voor de productie van katoen zijn grote hoeveelheden irrigatiewater en bestrijdingsmiddelen nodig, met alle gevolgen van dien (Google maar eens op katoenteelt, je wordt er verdrietig van…).
Even terug naar je wattenschijfjes, na 1x gebruik gooi je deze zo in de afvalbak. Met je wattenschijfje gooi je dus ook vele liters irrigatiewater weg. Eeuwig zonde!
Katoen kun je namelijk heel goed wassen… 😀

Stap daarom nu over op wasbare wattenschijfjes! Je schaft ze 1x aan en wast ze na gebruik eenvoudig mee met je handdoeken. De wattenschijfjes zijn verpakt in een handig wasnetje. Dat scheelt weer een plastic verpakking 😉

Deze week krijg je 10% korting op een set met 10 wasbare wattenschijfjes! Gebruik de code ‘meiplasticvrijchallenge’ bij het afrekenen.

Week 1: Plasticgebruik tijdens je menstruatie

Plastic in dameshygiëne

Wist jij dat elke vrouw jaarlijks gemiddeld 400 stuks maandverband, tampons en inlegkruisjes gebruikt tijdens haar menstruatie? 400 stuks single use plastic die na 4-5 uur gebruik weggegooid worden? Wist je ook dat de meeste menstruatieproducten nagenoeg uit 100% plastic bestaan?

Gelukkig bestaat er een alternatief: wasbaar damesverband. Gemaakt van heerlijk zacht bio-katoen (of hennep-katoen) en een laagje pul. Pul staat voor Poly Uretaan Laminaat, een (prima wasbaar en dus herbruikbaar!) laagje plastic met piepkleine gaatjes, wat er voor zorgt dat het je kleding schoon en droog blijft zonder dat het gaat broeien. Een groot voordeel van wasbaar damesverband boven wegwerp! Het damesverband sluit je eenvoudig met een drukknoopje.

Hoeveel damesverbanden heb je nodig?

Wasbaar damesverband is net als de wegwerpvariant in verschillende maten verkrijgbaar: inlegkruisje, maandverband en nachtverband.

Gemiddeld kunnen vrouwen toe met 6 pantyliners, 8 maandverbanden en 3 á 4 nachtverbanden. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je wast, en hoe vaak je moet verschonen.

Om te beginnen is het aan te raden een test-set te kiezen, zodat je de verschillende maten en merken eens uit kunt proberen, voordat je een grote aankoop doet. Gebruik je liever tampons? Ga dan voor de wasbare tampon test-set, of de OrganiCup!

Tijdens de #meiplasticvrijchallenge krijg je 10% korting op alle wasbare damesverbanden, tampons en de OrganiCup!

Gebruik de code meiplasticvrijchallenge bij het afrekenen, en de korting wordt verwerkt.

Wasbaar damesverband uitproberen? Kies voor een van onze test-sets!

<-- Whatsapp Service