Mei Plasticvrij!

Deze maand leven wij Mei Plasticvrij!

ZeroWasteNederland heeft deze maand de #meiplasticvrijchallenge uitgeroepen. Ik vind dit een geweldig initiatief, en heb de Luierotheek daarom ook aangemeld als deelnemer 😀

Hoe gaan we dit doen? Enerzijds door onze bedrijfsvoering onder de loep te nemen, en anderzijds door jullie te informeren over onze geweldige plasticvrije producten.

Eerst de bedrijfsvoering, deze is al zo plastic-arm mogelijk:

  • wij verzenden in (hergebruikte) kartonnen dozen ipv in plastic verzendzakken
  • wij gebruiken eco papiertape om de dozen te sluiten
  • adreslabels printen we op zelfklevende papieren etiketten en gebruiken geen plastic insteekhoesjes
  • visitekaartjes en flyers zijn op 100% gerecycled papier geprint, geen plastic glanslaagjes
  • we gebruiken wasmiddelen verpakt in kartonnen dozen ipv plastic flessen
  • luiers en inlegvellen met fleece wassen we in de Guppyfriend waszak
  • producenten die hun luiers ingepakt in plastic aanleveren vragen we alternatieve verpakkingsvormen te overwegen

Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter! Een van de zaken waar ik een alternatief voor wil vinden zijn de instructievellen in de huurpakketten. Deze zijn gelamineerd, in plastic. Voordeel is dat de instructievellen nu vele pakketten mee kunnen, en dat het papier en inkt scheelt. Maar het is en blijft wel plastic, en klanten geven aan het heel fijn te vinden een duidelijke instructie bij de hand te hebben (uitgeprint, niet online). Dus als iemand een suggestie heeft…

 

Wasbare producten in een plasticvrij leven

Dan de info waar jullie natuurlijk meer interesse in hebben, want eerlijk is eerlijk, bedrijfsvoering… dat klinkt als werk, en je leest dit blog natuurlijk voor je vrije tijd ;).

Wasbare producten passen perfect in een plasticvrij leven. Nagenoeg alle niet wasbare alternatieven, hebben een plastic laagje, of zijn verpakt in plastic. Neem de luier als voorbeeld. De buitenste laag is plastic. De klittenband is plastic, het binnenste laagje waardoor de babybillen droog blijven, plastic. De randjes die de poep binnen moeten houden, plastic. Met een beetje pech bestaat de absorberende kern naast wat watten of houtpulp ook alleen uit superabsorberende gelkorrels van… plastic.

Hetzelfde geldt voor dameshygiëne. Elk maandverbandje en tampon is verpakt in plastic. Die zachte toplaag van je inlegkruisje? Plastic. De kleeflaag aan de onderkant? Plastic.

Of wat dacht je van wattenschijfjes? Gemaakt van katoen, maar per 50 verpakt in… plastic. Of billendoekjes en snoetenpoetsers? Velletjes viscose, verpakt per 50 in plastic.

Plastic dat allemaal maar 1x gebruikt wordt, en daarna zo de prullenbak in gaat.

 

Plasticvrije alternatieven

Gelukkig zijn er plasticvrije alternatieven. Hier zet ik gelijk even een kanttekening bij: het gaat om single-use plastic vrije alternatieven. Daar bedoel ik mee dat de wasbare alternatieven wel plastic bevatten, maar dat deze keer op keer herbruikbaar zijn. Plastic heeft namelijk de fijne eigenschap dat het vocht en vuil tegen kan houden… Dus we kunnen niet zonder, maar we kunnen wel met heeel veeel minder plastic toe dan we gebruiken in alle wegwerpartikelen.

De komende 4 weken zet ik elke week een plasticvrij artikel in de spotlights. Laat je verrassen welk artikel wanneer aan bod komt. De aftrap is aanstaande dinsdag 7 mei.

 

Happy Mei Plasticvrij!

Ga naar de #meiplasticvrij actiepagina!

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

<-- Whatsapp Service