Het verhaal van baby Liv (nu 11 maanden):

De eerste paar weken na de geboorte hebben we wegwerpluiers gebruikt. Alles was nieuw voor ons. Toen Liv een dikke maand was, woog ze 4,5 kilo en hebben we een huurpakket meet S aangeschaft via Luierotheek ‘De Groene BillenBode’. We waren gelijk fan van de prefolds en de voorgevormde luiers. Het duurde even voordat we vriendjes werden met de Alles-in-een luiers, maar na wat hulp via de Whats-App lukte het ons ook deze luiers goed om te doen. Vooral de prefolds zijn veelzijdig, je kunt ze als een luier vouwen en met een snappi vastzetten, maar ook eenvoudig als een langwerpige strook in een overbroekje leggen. Ideaal als het even snel moet!

Toen Liv 6 maanden was, stonden de maatje S luiers op de grootste stand, en was het tijd om over te gaan op maatje L. Handig dat er alvast 1 voorgevormde luier maat L meegeleverd was, op die manier weet je zeker dat de grotere maat luier ook past! We hebben een afspraak gemaakt om de luiers om te ruilen, en kregen een pakket met luiers maat L en OneSize mee. Wederom prefolds en voorgevormde luiers, maar nu 10 pocketluiers in plaats van alles-in-een luiers. Naast de luiers zaten er voldoende boosters in het pakket, om de luiers van extra absorptie te kunnen voorzien. Vooral in de nacht is dat handig, aangezien Liv langere periodes slaapt en we minder vaak verschonen.

Na een maand waren we toch niet zo tevreden met de pocketluiers, en hebben deze omgeruild voor alles-in-een luiers. Deze bevielen ons toch beter. Liv is nu 11 maanden, en we zijn super tevreden met de wasbare luiers uit het huurpakket! We gaan door tot Liv zindelijk is, hopelijk over een dik jaar.

Het verhaal van baby Karl (nu 5 maanden):

Twee weken voor mijn uitgerekende datum heb ik het startpakket XS opgehaald bij Luierotheek ‘De Groene BillenBode’. Ik wilde gelijk vanaf het eerste moment wasbare luiers gaan gebruiken. Met speciale inlegvelletjes om de meconium op te vangen kon dit vanaf de eerste luier! Karl woog 3,5kg bij de geboorte, na een kleine drie weken pasten de XS luiertjes bijna niet meer, en hebben we het pakket omgeruild voor een maatje groter. Omdat ik graag strikluiers wilde proberen, werden de alles-in-een luiers uit het pakket vervangen voor strikluiers. Ook heb ik naast het huurpakket twee wolbroeken aangeschaft. Erg fijn voor de nacht!

Karl weegt nu ruim 7 kilo en we zijn aan het kijken of we doorgaan voor een huurpakket maat L, of dat we zelf luiers aan gaan schaffen. Door het huurpakket hebben we een goed idee gekregen welke luiers we fijn vinden en welke niet. We zijn in elk geval super tevreden met de service van Annika van de luierotheek!

Het verhaal van de Cloth Diaper Twins

Toen ik in verwachting was van mijn tweeling ging ik op zoek naar info over wasbare luiers. Ik was op het idee gebracht door een artikel in het tijdschrift OneWorld. Ik was door dat artikel, en door de informatie die ik op verschillende websites vond, al snel overtuigd dat wasbare luiers een betere optie zijn voor het milieu, en het leek ook prima werkbaar te zijn. Maar dan, welk type? Welk merk? Ik had geen ervaringsdeskundigen om me heen en geen zin om me dagenlang te verdiepen in alle wasbare mogelijkheden.

Via Google kwam ik bij de Luierotheek terecht en dat was een schot in de roos: een huurpakket met verschillende luiertypes en merken, met duidelijke uitleg erbij (geplastificeerde A4-tjes, altijd bij de hand!) en een supergoed bereikbare eigenaresse van deze zaak die altijd (WhatsApp, email of telefonisch) supersnel op al mijn vragen een nuttig en heel vriendelijk, meedenkend antwoord had! Annika denkt altijd mee over je persoonlijke situatie. Ik vond het bovendien fijn om te merken dat zij echt hart voor de (milieu)zaak heeft en daarom nadenkt over gerelateerde zaken (bv micro-plastics, en productiewijze van de luiers –  dat sluit aan bij mijn motivatie voor wasbaar luieren (milieu dus met name); het zou tegenstrijdig zijn om allemaal goedkope, slechte kwaliteit luierspul gemaakt in onduidelijke arbeidsomstandigheden in te laten vliegen via Aziatische webwinkels terwijl ik juist wasbaar luier om bij te dragen aan een meer duurzame, verantwoorde wereld.

Mijn tweeling was na een paar maanden uit het kleinste maatje van het huurpakket gegroeid: ideaal, want tegen die tijd wist ik met welk luiersysteem ik verder wilde, en kon ik luiers kopen waar ze de rest van hun luiertijd in zouden passen.

Het wasbaar luieren was na een paar dagen al niet meer dan normaal, en het verspreidt als een olievlek: een leuk bij-effect! Mensen verklaarden ons eerst voor gek dat we ‘al dat gedoe’ wilden aangaan met een tweeling, maar ondertussen heeft iedereen door dat het prima gaat en dat het helemaal niet moeilijk, vies of omslachtig is. Een heel aantal vriendinnen van me zijn door ons geïnspireerd geraakt en ook wasbaar gaan gebruiken. Veel mensen stellen vragen over de luiers, en dat ik vaak een aanleiding om ze een beetje te laten delen in onze visie op de wereld en het grootbrengen van onze kinderen: liefst met zo’n klein mogelijke klimaat-voetprint.

<-- Whatsapp Service