Help mijn wasbare luier lekt!

Niets zo vervelend als een lekkende wasbare luier… Behoorlijk ontmoedigend ook. Want je hebt alle wasvoorschriften en gebruiksaanwijzingen gevolgd, waarom doet die wasbare luier dan niet gewoon wat ie moet doen?

Oorzaken lekkage bij wasbare luiers

Lekkages ontstaan vaak in 3 situaties:

  1. als de binnenluier geheel verzadigd is, dan zoekt de urine de makkelijkste weg naar buiten, vaak is dat bij de beentjes of de buik.
  2. als kleertjes te strak over de luier zitten, dan krijg je druklekkage (zie het als een spons waar je op drukt)
  3. als het overbroekje niet goed over de binnenluier zit.

Heb je last van lekkage, ga deze 3 stappen dan na. De meest voorkomende oorzaak is de eerste. Je kindje plast teveel voor de luier die hij/zij aan heeft, of je hebt te lang gewacht met verschonen.

De oplossingen!

Gelukkig zijn de oplossingen een stuk makkelijker dan je misschien had verwacht. Hier komen ze:

  1. Bijboosten of een grotere maat luier gebruiken. Een luier die geheel verzadigd is, heeft meer absorptievermogen nodig. Meer stof dus. Dit doe je eenvoudig door een booster in de luier te leggen. Gaat de binnenluier kieren door de extra booster? Leg deze dan in het overbroekje, zodat de booster tussen het overbroekje en de luier zit. Bij jongetjes kun je de booster ook dubbelvouwen en vooraan leggen.
  2. Kleertjes/rompers in een grotere maat gebruiken. Vooral bij newborns komt deze vorm van lekkage vaak voor. Je hebt schattige pakjes gekregen van je beste vriendin, maar eigenlijk passen ze net niet lekker over de wasbare luier… Vraag dus kleertjes in minimaal maatje 56, en bij voorkeur kleertjes van stretchstof.
  3. Als het overbroekje niet netjes over de binnenluier zit, krijg je lekkage. De absorberende stof komt dan in contact met de kleertjes, en het vocht zoekt de makkelijkste weg naar buiten. Check deze handleiding hoe je een overbroekje netjes aan doet. Soms is het overbroekje ook te klein voor de binnenluier. In dat geval doet een maatje groter wonderen!

Succes met het oplossen van de lekkage, en veel plezier met wasbaar luieren!

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *