3 jaar Luierotheek ‘De Groene BillenBode’

3 jaar Luierotheek ‘De Groene BillenBode’

Het is 14 oktober 2017… een frisse zaterdagochtend. Een waterig zonnetje kondigt een mooie dag aan. Vandaag is de Duurzame Markt in het centrum van Oudewater. ‘Traditioneel’ wordt deze markt georganiseerd op de zaterdag van de Week van de Duurzaamheid. Dit leek mij een prima moment om mijn bedrijf te lanceren! Ik had een kraampje gehuurd, luiers bij elkaar gezocht, een huurpakket ingepakt om uit te stallen, een visitekaartje gemaakt, wat hulptroepen geregeld. Super spannend! Want hoe zouden mensen reageren? Zou Oudewater wel op wasbare luiers zitten te wachten??

De eerste markt

Nieuwsgierig komen mensen bij de kraam kijken (zie foto bij dit bericht). Vooral de oudere generatie is heel enthousiast: O maar dat met die drukknopen, dat is zoveel makkelijker dan die doeken die wij vroeger hadden! Zelfs de burgemeester komt even kijken en wenst mij succes ?

Aan het einde van de markt heb ik veel mensen gesproken, welgeteld 1 zwemluier verkocht ?, en een aantal visitekaartjes uitgedeeld aan zwangere dames. Want luiers huren, dat klinkt toch wel interessant…

Uiteraard kwam de saborteur langs… mensen willen mijn luiers niet. Maar dan komt de eerste bestelling van een marktbezoeker binnen, en als snel gevolgd door de tweede! Whoehoe! Ik heb letterlijk een dansje door het huis gedaan ?

Dan is het tijd om het eerste huurpakket te versturen! Als snel ging pakket 2 op de post, en nummer 3, 4 en 5.

De website

In de maanden voorafgaand aan de 14e heb ik hard gewerkt aan de website. Teksten schrijven, productomschrijvingen maken, foto’s maken… De eerste versie van de website bouwde ik in Weebly, met daaraan een starteenwinkel.nl webshop gekoppeld. Want in Weebly kon je niet met iDeal afrekenen… En uiteraard mocht het toen allemaal nog niets kosten. Heel schattig als ik er zo op terugkijk ?

Na een jaar groeit de DIY website letterlijk uit z’n voegen, het is tijd voor een professionele website. Ik neem een websitebouwer in de armen met de opdracht een WordPress site met WooCommerce te bouwen. In mijn optimisme dacht ik dat zo’n site binnen een maand wel af zou zijn… Uiteindelijk heeft het 5 maanden geduurd. Maar toen -januari 2018- had ik wel een echt mooie site!

Huurpakketten

‘Voor een vast bedrag per maand, altijd de juiste wasbare luiers in huis’. Voor de klant betekent dit flexibiliteit, nooit misgrijpen, geen miskoop, voor mij een manier om wat bij te verdienen naast mijn baan in het onderwijs, en voor het milieu niets dan winst. Want op deze manier worden de grondstoffen waar de luiers van gemaakt zijn zo efficiënt mogelijk gebruikt en liggen ze zo kort mogelijk ongebruikt in de kast. Win-Win-Win dus! De Luierotheek was de allereerste aanbieder van lange termijn huurpakketten in Nederland 😀 .

Op het moment van schrijven staat de teller op 148 huurpakketten. 148 gezinnen die ik heb mogen begeleiden in hun zoektocht in de wasbare luierwereld ?. Het allerleukste vind ik het als klanten met vragen komen. Via WhatsApp begeleid ik ze naar een fijne wasbare routine. Met een pakket luiers dat precies bij hen past! Vaak lukt dat, soms ook niet. Dan is wasbaar helaas geen match.

Wasbare luiers huren ipv kopen, dat leek mij in 2017 de toekomst. Voor mijn vaste huurklanten klopt dat inderdaad! Zij zoeken flexibiliteit en service, en zien de milieuwinst van het concept ?.

Maar voor een grote groep ouders geldt dit juist niet… Want wij blijven Nederlanders, en kijken vooral naar onze portemonnee. Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk… Dus als kopen goedkoper is, dan gaat daar de voorkeur naar uit. De kleine maatjes wil men graag huren, maar de grotere maten luiers liever kopen. Na lang wikken en wegen besluit ik daarom ook luiers te gaan verkopen. De webshop wordt dus uitgebreid met verkoop.

Ergens vond mijn portemonnee dit ook wel fijn, want aan een verkoop heb ik en minder werk, en levert op de korte termijn meer marge op. Voor de echte ondernemer is het duidelijk: weg met die verhuur, en verhogen van de verkoop! Ik zal alvast verklappen dat ik heel slecht op de ‘traditionele’ ondernemers skills scoor ?

Burn-out

Het is oktober 2018, de eerste signalen van de naderende burn-out worden duidelijk. Ik wil van alles maar het lukt me niet. Mijn onderwijsbaan loopt niet lekker en ik heb steeds minder tijd voor mijn gezin… Ik ontken glashard, m’n onderwijswerkgever snapt niet waar die enthousiaste Annika gebleven is en m’n partner vraagt of ik ook eens een dag niet kan werken. Kortom, het ging helemaal verkeerd. Op een dinsdag in januari, het is vlak voor mijn 32e verjaardag, drink ik koffie met de buurvrouw. Ze vraagt of het niet tijd is de huisarts te bellen…

Opeens zat ik thuis. Opgebrand. Ik ben een paar weken goed ziek geweest. Alle stress moest er uit. Langzaam maar zeker ging ik nadenken wat ik nu echt wilde. Ik heb een businesscoach in de armen genomen, Paula. Zij is echt mijn steun en toeverlaat geweest. Samen met haar heb ik ontdekt wie ik ben, waar mijn passie ligt, waar ik blij van word, wat ik wil doen in dit leven, wat ik aan de wereld bij wil dragen. En bovenal, dat het mogelijk is om een MOMpreneur te worden! Ik leer van Paula hoe ik werk en privé kan combineren, hoe ik goed voor mezelf moet zorgen en dat het helemaal niet erg is om hulp in te schakelen bij onderdelen waar je niet goed in bent, of waar je geen energie van krijgt. Je hoeft het niet allemaal in je eentje te doen.

Ik maak een kleine uitstap naar de Zero Waste hoek, maar merk toch dat mijn hart voorlopig bij de wasbare luiers ligt. Zeker met de 2e op komst!

Luierotheek 2.0

Inmiddels ben ik dus 3 jaar onderweg, 3 jaar waarin ik zoooveeel geleerd heb! En zoooveeel leuke mensen heb ontmoet, leuke klanten heb mogen begeleiden en er zelfs een aantal vriendschappen aan overgehouden heb ?.

De luierhuur heeft even op een laag pitje gestaan vanwege mijn zwangerschapverlof en een naar staartje daarvan. Op moment van schrijven zijn de eerste huurpakketten alweer onderweg naar nieuwe gezinnen!

Ook ben ik bezig de verhuur naar een hoger niveau te tillen. Daarover binnenkort meer!

 

Ik sluit deze blog uit met een uiting van dankbaarheid. Want zonder jullie was er geen Luierotheek!

Dus aan alle mama’s, papa’s en baby’s/peuters/kleuters die mijn huurluiers gebruikt hebben:

DANKJEWEL!!!

Reactie toevoegen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

<-- Whatsapp Service